Rotary Encoder EC11 met drukknop

Artikelnummer: CMP-187
Uitverkocht
38% Korting
€0,80
0,50 (€0,41 excl. BTW)

De EC11 is een standaard rotary encoder met 20 voelbare stappen per omwenteling en kan worden ingedrukt om de schakelaar te activeren.

Een rotary encoder lijkt van de buitenkant op een potmeter, maar de werking ervan is erg verschillend. Een potmeter is voorzien van een interne, regelbare, weerstand en heeft een begin & eindpunt. De EC11 rotary encoder heeft echter geen interne weerstand én de knop kun je rond blijven draaien.

Hoe lees je de rotary encoder uit?
Aan de onderkant van de rotary encoder zitten een 5-tal pinnen. 2 Van de pinnen worden gebruikt als traditionele schakelaar als je de rotary encoder indrukt, en 3 pinnen worden gebruikt voor het bijhouden van de stand van de knop. Die 3 pinnen (A,B en C genoemd) bestaan in feite uit 2 schakelaars en een common (pin C) signaal. Op het common signaal zet je 5V, en met een microcontroller moet je dan de waardes van pin A en pin B uitlezen. Door de manier waarop deze ten opzichte van elkaar bewegen kun je bepalen of de potmeter linksom of rechtsom draait.

Een rotary encoder kom je bijvoorbeeld tegen in een volume regeling van een radio, op een labvoeding om het voltage in te stellen, een oven en nog wel veel meer apparaten. Als je aan een knop kunt blijven draaien heb je hoogstwaarschijnlijk met een rotary encoder te maken.

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product geplaatst.

Aanbevolen producten