Weerstand kleurcode Calculator

Met deze handige weerstand kleurcode calculator kun je heel snel de weerstandswaarde bepalen van een weerstand. Een ideaal stukje gereedschap tijdens het prototypen van je schakeling!

0 Ω ±5%

Band 1Band 2VeelvoudTolerantie
001Ω
1110Ω±1%
22100Ω±2%
331KΩ
4410KΩ
55100KΩ±0.5%
661MΩ±0.25%
7710MΩ±0.10%
88 ±0.05%
99
0.1±5%
0.01±10%

Weerstand kleurcode calculator gebruiken

  1. Zorg ervoor dat de tolerantie ring (vaak goud of zilver) aan de rechterkant van de weerstand zit.
  2. Tel het aantal ringen op de weerstand en kies in de calculator het juiste tabblad (4-band of 5-band).
  3. Van links naar rechts klik je op de kleuren in de calculator en de weerstand zal vanzelf berekend worden.

Let op: Je leest de weerstand altijd van links naar rechts, waarbij je de tolerantie ring aan de rechterkant van de weerstand hebt zitten.

Weerstand kleurcode

De Ohmse waarde van een draadweerstand kun je heel eenvoudig bepalen door gebruik te maken van de kleurcode die op de weerstand is gedrukt. Deze gekleurde ringen (of banden) stellen een getal voor waardoor je snel de waarde achterhaalt.

In veel gevallen kun je sneller de weerstand bepalen aan de hand van deze kleurcode dan met een multimeter! Wil je toch met een multimeter de weerstand bepalen, kijk dan even onderaan deze pagina hoe je dat het beste kunt doen.

In de calculator hierboven kun je zien welke waarde aan elke kleur is gekoppeld.

Weerstand kleurcode 4 band

Bij een weerstand met 4 gekleurde ringen stellen 3 van deze ringen de Ohmse waarde voor, en de laatste ring de tolerantie.

De eerste en twee ring stellen een getal voor, de derde ring het veelvoud van dit getal en de laatste ring de tolerantie.

Voorbeeld: Kleurcode 10K weerstand met 4 banden

  • Bruin (1)
  • Zwart (0)
  • Oranje (1K)
  • Goud (5%)

Je leest bij ring 1 en 2 een waarde van 10 af. Die waarde vermenigvuldig je met 1K en je komt dus uit op 10K Ohm. De tolerantie is 5%, wat betekend dat deze weerstand in de praktijk uitkomt tussen de 9.5K en 10.5K Ohm.

Weerstand kleurcode 5 band

Voor een 5-bands weerstand geldt eigenlijk hetzelfde principe als voor de 4-bands weerstand. Het enige verschil is dat dit vaak preciezere weerstanden zijn waarbij er simpelweg meer banden nodig zijn om de waarde uit te drukken.

De eerste 3 ringen representeren daarbij de Ohmse waarde, de 4 ring je vermenigvuldigingsfactor en de laatste ring de tolerantie.

Voorbeeld: Kleurcode 425K weerstand met 5 banden

  • Geel (4)
  • Rood (2)
  • Groen (5)
  • Oranje (1K)
  • Bruin (1%)

Bij de eerste 3 ringen lees je dus een waarde af van 425. Dat vermenigvuldig je met 1K en komt dus uit op een weerstand van 425K Ohm.

Met een 4-bands weerstand kun je deze waarde niet uitdrukken, probeer het maar eens!

Weerstand kleurcode aflezen met ezelsbruggetje

Als je veel met elektronica bezig bent en regelmatig standaard waardes gebruikt zoals 1K, 2K2, 4K7, 10K en dergelijke, dan herken je ze vrijwel direct aan de kleuren.

Soms kom je toch nog wel eens een onbekende weerstand tegen en daar wil je niet gelijk je multimeter voor gaan pakken.

Om van een onbekende weerstand snel de Ohmse waarde te bepalen kun je gebruik maken van onderstaand ezelsbruggetje. Merk hierbij op dat de vetgedrukte letters overeenkomen met de kleuren op de weerstand, en dat elke kleur een bepaalde waarde voorsteld.

Zij BRengt ROzen Op GErrits GRaf Bij VIes GRauw Weer

De volgende van de kleuren in het ezelsbruggetje zijn: Zwart (0), Bruin (1), Rood (2), Oranje (3), Geel (4), Groen (5), Blauw (6), Violet (7), Grijs (8) en Wit (9).

Het vereist enige oefening om het ezelsbruggetje onder de knie te krijgen, maar je zult versteld staan hoe makkelijk het in gebruik is!

Let er bij het aflezen wel op dat je de tolerantie ring (vaak goud of zilver) rechts van de weerstand hebt zitten.

Weerstand meten met een multimeter

Niet in alle gevallen is het even makkelijk om de weerstandswaarde af te lezen van de kleurcode. Denk bijvoorbeeld aan van die blauwe metaalfilm weerstanden waarbij de kleurcode enorm lastig af te lezen is.

Vergelijk maar eens onderstaande weerstanden. Beide zijn 10K Ohm. Bij de blauwe weerstand zie je niet direct de tolerantie ring, en lijkt de bruine kleur wel zwart te zijn.

10k weerstanden

Ook door beschadiging (levensduur, hitte, vervuiling) kunnen de ringen moeilijk leesbaar worden. Als ze dermate beschadigd zijn kun je de weerstand het beste met een multimeter meten.

Of als je simpelweg een extra controle wilt hebben op de echte weerstandswaarde, dan is die multimeter toch echt wel handig.

Hoe meet je een weerstand met een multimeter?

  1. Isoleer de weerstand voordat je deze gaat meten. Zit deze in een bestaande schakeling? Haal de weerstand er dan uit
  2. Sluit de meetpennen van de multimeter aan op de weerstand
  3. Zet de multimeter in de Ohmse stand, en begin bij de laagste stand (bijvoorbeeld het bereik tot 20 Ohm).
  4. Draai daarna steeds een stapje hoger totdat de multimeter een waarde aangeeft.
  5. Kijk op welke stand de multimeter staat en wat het scherm aangeeft. Dit is de waarde van de weerstand

Enkele punten waarop je moet letten bij het meten van een weerstand met een multimeter

Vervangingsweerstand
Zorg ervoor dat de weerstand niet op een printplaat gesoldeerd zit. Het is namelijk goed mogelijk dat er componenten parallel aan de weerstand staan. Als je dus over de weerstand gaat meten meet je dus de vervangingsweerstand en niet de echte waarde. Soldeer de weerstand die je dus wilt meten voorzichtig uit de printplaat.

Verkeerd gebruik van de multimeter
Om de weerstandswaarde juiste te meten moet je de meetpennen van de multimeter direct op de draden van de weerstand plaatsen. Klem de draden van de weerstand dus niet tussen je vingers en de meetpennen, waardoor je lichaamsweerstand dus parallel komt te staan aan de te meten weerstand. Nu zal dit voor lage waardes ( < 100K Ohm) niet veel afwijking geven, maar het is beter om voor elke weerstand dezelfde procedure te volgen.

In de foto hieronder meet ik een weerstand van 1M Ohm op de juiste manier, en op de foute manier waarbij ik de meetpennen aanraak.

weerstand-meten-met-multimeter

Bij het snel meten van een weerstand pak je al snel de twee meetpennen vast waarbij je de weerstand tussen je vingers klemt: niet doen dus.