NRF24L01+ Draadloze modules (2.4GHz)

Draadloos communiceren tussen twee Arduino's doe je makkelijk en goedkoop met de NRF24L01+ modules. Een zend- en ontvanger module heb je voor nog geen 2 euro! Deze draadloze modules werken op de 2.4GHz frequentie, zijn compact van formaat en hebben een groot bereik.

Bereik van de NRF24L01+ modules

De NRF24L01+ modules kunnen over een grote afstand met elkaar communiceren, en daarbij speelt de antenne een belangrijke rol.

Onze goedkoopste modules heeft een ingebouwde antenne die direct op de printplaat is geplaatst. Deze heeft een bereik van ongeveer 100 meter in open veld. Dat betekend dat je 100 meter ver data kunt versturen naar een andere module.

Daarnaast hebben wij ook nog een NRF24L01+ PA LNA module met een extra versterker en een externe antenne. Hiermee kan een bereik tot maar liefst 1100 meter (1,1 kilometer) gehaald worden!

Razendsnel data versturen met de NRF24L01+

De snelheid waarmee je data via de NRF24L01+ module kunt versturen is in te stellen van 250kbps tot maar liefst 2Mbps. Voor lange afstanden is het aan te raden om de datasnelheid te verlagen, omdat dataverlies over lange afstanden groter wordt. Voor korte afstanden tot 20 meter kun je gerust met 2Mbps data versturen.

Om deze data te versturen via de module moet je deze via de SPI interface doorsturen, waarbij de maximale snelheid 10Mbps is. Ook alle configuratie van de NRF24L01+ kan via de SPI bus worden doorgestuurd.

Hoewel de modules een spanning vereisen van 1.8V tot 3.6V , kun je toch met 5V datasignalen de data aanleveren. De IO van deze module is namelijk 5V tolerant.

Stroomverbruik van de NRF24L01+

Het stroomverbruik van de module is afhankelijk of deze data verstuurd, ontvangt of in slaapstand is. Tijdens het versturen van data kan het stroomverbruik pieken tot ongeveer 14mA.

Je kunt de module ook in slaapstand zetten waarbij het stroomverbruik wordt teruggebracht naar slechts 26µA. In deep-sleep zit je slechts op 900nA! Praktisch niets dus.

De NRF24L01+ module is daarom uitstekend geschikt in batterij gevoede toepassingen die een lange periode moeten overbruggen. Met de juiste batterij en beperkt aantal transmissies per dag zou je makkelijk jaren vooruit kunnen.