DC-DC Boost Converter (Step Up)

Wat is een DC- DC Boost Converter?

Een DC-DC Boost Converter is een spanningsregelaar die een lagere spanning om kan zetten naar een hogere spanning. Dit wordt ook wel een Step Up Converter genoemd, omdat de uitgangsspanning hoger is dan de ingangsspanning. Het rendement van een dergelijke spanningsregelaar ligt meestal tussen de 75% en 95% , afhankelijk van de belasting die eraan hangt.

Let op: De ingangsspanning moet altijd lager zijn dan de uitgangsspanning.

Het omhoog transformeren van de spanning gebeurd door middel van een spoel die heel snel geschakeld wordt. Bij het uitschakelen van de spoel ontstaat een hoge spanningspiek die wordt opgeslagen in een condensator. Het regelcircuit op de Boost Converter zorgt ervoor dat deze verhoogde spanning zuiver en constant is.

Met de DC-DC boost converter kun je dus een batterijspanning van 1,5V (of 3V) omhoog transformeren naar 5V, om zo bijvoorbeeld je Arduino te voorzien van spanning.

Opgenomen vermogen is gelijk

Een Boost converter kan vergeleken worden met een traditionele transformator. Als je de verliezen bij het omzetten van de spanning voor het gemak achterwege laat is het opgenomen vermogen aan de in- en uitgang gelijk.

Als je bijvoorbeeld 12V en 1A aan belasting aan de uitgang hebt hangen, en een 6V spanning aan de ingang aanbiedt, je aan de ingang 2A trekt. Vanwege conversie verliezen zal dit in praktijk meer dan 2A zijn. Houd hiermee rekening bij het ontwerpen van je schakeling.

Stel de uitgangsspanning zelf in

Bij de MT3608 en de XL6009 kun je met behulp van een potmeter traploos de uitgangsspanning instellen. Aangezien er een 25-slags precisiepotmeter op de module zit kan het even duren voordat je de juiste spanning hebt gevonden.

Als je de module voor het eerst inschakelt, zorg dan dat er niets aan de uitgang van de module is aangesloten. De uitgangsspanning staat namelijk op een willekeurige waarde ingesteld, dus je moet daarom eerst de juiste spanning instellen.