DC-DC Buck Converter (Step Down)

Wat is een DC- DC Buck Converter?

Een DC-DC Buck Converter is een spanningsregelaar die een hoge spanning om kan zetten naar een lagere spanning. Dit wordt ook wel een Step Down Converter genoemd, omdat de uitgangsspanning lager is dan de ingangsspanning. Het rendement van een dergelijke spanningsregelaar ligt meestal tussen de 75% en 95% , afhankelijk van de belasting die eraan hangt.

Let op: De ingangsspanning moet altijd hoger zijn dan de uitgangsspanning.

Vooral bij hogere belastingen of een groot verschil in voltage is een Step Down converter vaak een stuk efficiënter dan een LDO (Low Drop Out) spanningsregelaar.

Met een DC-DC buck converter kun je bijvoorbeeld een 12V spanning verlagen naar 5V of 3.3V om zo bijvoorbeeld je Arduino te voorzien van de juiste spanning.

Opgenomen vermogen is gelijk

Een Buck converter kan vergeleken worden met een traditionele transformator. Als je de verliezen bij het omzetten van de spanning voor het gemak achterwege laat is het opgenomen vermogen aan de in- en uitgang gelijk.

Als je bijvoorbeeld 5V en 1A aan belasting aan de uitgang hebt hangen, en een 10V spanning aan de ingang aanbiedt, je aan de ingang 0,5A (500mA) trekt. Vanwege conversie verliezen zal dit in praktijk iets meer dan 500mA zijn. Houd hiermee rekening bij het ontwerpen van je schakeling.

Stel de uitgangsspanning zelf in

Bij de meeste DC-DC Buck converters kun je met behulp van een kleine potmeter (of soldeerjumpers) de uitgangsspanning zelf instellen. De enige voorwaarde is dat de uitgangsspanning lager moet zijn dan de ingangsspanning.

Als je de module voor het eerst inschakelt, zorg dan dat er niets aan de uitgang van de module is aangesloten. De uitgangsspanning staat namelijk op een willekeurige waarde ingesteld, dus je moet daarom eerst de juiste spanning instellen.