Display voor Arduino: LCD, OLED, LED Matrix & 7 Segment

Arduino data weergeven op een display

Om je Arduino project gebruiksvriendelijk te maken is het handig om data weer te geven op een display. Dat kan bijvoorbeeld sensordata zijn, of simpelweg een alternatief voor de seriële poort om je programma te debuggen. Ook kun je met een display een menu weergeven zodat de gebruiker het apparaat kan instellen.

Welk display het meest geschikt is voor jouw Arduino project hangt maar net af van de toepassing en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.

LCD Display

Voor een low cost oplossing zijn LCD schermpjes meer dan voldoende. Deze kun je zowel parallel als seriëel aansturen, waarbij je 2 regels van 16 tekens tot je beschikking hebt. Met software kun je zelf het scherm verdelen in meerdere vakken, of zelfs de tekst laten scrollen als je meer tekens op een regel wilt weergeven.

OLED Display

Zelf zijn wij erg fan van de OLED displays vanwege de kleine afmetingen en hoge resolutie. Je kunt er hele kleine tekst op laten weergeven, maar ook symbolen, afbeeldingen en bewegende beelden zijn mogelijk! Ons grootste OLED display heeft een scherm van 128x64 pixels en is slechts 25x14mm groot.

LED Matrix

Voor een LED Matrix kun je het beste kiezen als je een lichtkrant wilt maken die duidelijk leesbaar is van een afstand. Over het algemeen heb je meerdere LED matrix modules nodig om de gewenste breedte en hoogte van het display te maken.

7 Segment

Kies voor een 7 segment display voor het weergeven van één getal of letter. Door meerdere segment displays achter elkaar te zetten kun je meerdere karakters weergeven. Vooral handig bij eenvoudige systemen om een waarde (of debug code) aan de gebruiker weer te geven.