Gewicht sensor voor Arduino

Gewicht meten met een load cell

Voor het wegen van een voorwerp kun je een zogenaamde 'Load Cell' nodig. Dat is een stukje aluminium waar een klein rekstrookje (weerstand) op gemonteerd is dat lineair van waarde veranderd op basis van het aangeboden gewicht.

Om het rekstrookje gevoeliger te maken worden er 2 gaten in het aluminium geboord zodat het buigpunt van de load cell vast komt te liggen. Juist op die plek zit ook het rekstrookje geplakt.

Wij hebben Load cellen op voorraad om een gewicht te meten van 1kg, 5kg, 10kg, 20kg en 50kg. Het is aan te raden om een gewicht sensor te kiezen die zo dicht mogelijk bij de uiteindelijke belasting komt te liggen om zo de grootste nauwkeurigheid te verkrijgen.

HX711 load cell versterker

Het verschil in weerstandswaarde van het rekstrookje in de gewicht sensor is dermate klein dat je deze niet direct met een Arduino kunt uitlezen. Je hebt hiervoor een Load Cell versterker nodig om deze kleine veranderingen uit te lezen.

De HX711 is een versterker die hier uitermate geschikt voor is en heeft een ingebouwde ADC van maar liefst 24 bits, heel precies dus! Veel nauwkeuriger dan de Arduino die een ADC heeft van 10 bits. Je kunt 1 of 2 gewichtsensoren op de module aansluiten, om de HX711 vervolgens via de Arduino uit te lezen.