Infrarood Zender & Ontvanger

Data versturen en ontvangen via infrarood

Infrarood data versturen

Voor het versturen van infrarood data kun je gebruik maken van onze kleine infrarood afstandsbediening. Achter elke knop zit een bepaalde infrarood code gekoppeld zodat je een eigen infrarood verbinding kunt opzetten.

Wil je bestaande apparatuur - zoals een TV of radio - aansturen, dan kun je het beste zelf de infrarood data versturen.

Het versturen van infrarood signalen doe je heel eenvoudig met een infrarood LED en een Arduino. De LED stuur je aan met een gemoduleerd (36khz of 38khz) signaal om de data te versturen. De ontvanger zal dit gemoduleerde signaal met een bandfilter eruit filteren en vertalen naar een commando. Een voorbeeld van deze data zie je in de GIF hieronder.

Infrarood ontvangen met een Arduino

Infrarood signalen zijn gemoduleerd op een bepaalde frequentie, en dat wordt gedaan om ruis te onderdrukken. De ontvanger is gevoelig voor een bepaalde frequentie infraroodsignalen en negeert de rest (zoals zonlicht of andere verlichting). De VS1838B is een infrarood ontvanger met een frequentie van 38kHz, wat doorgaans de norm is.

Deze data kun je met de Arduino inlezen waarbij de timing erg nauwkeurig luistert. Je kunt daarom het beste gebruik maken van een infrarood library. Ook raad ik je aan om onze tutorial over infrarood zenden & ontvangen door te lezen. Daar staat ook een voorbeeldcode in die stabiel is zodat je meteen aan de slag kunt.