LCD Display voor Arduino

Tekst weergeven op een LCD display

Het weergeven van tekst op een LCD scherm kun je met een Arduino makkelijk realiseren en is enorm handig voor elk project. De LCD displays die wij verkopen zijn van het type HD44780 en beschikken over twee programmeerbare tekstregels van 16 tekens (16 x 2). Hierop kun je via de Arduino tekst weergeven in een duidelijk leesbaar lettertype.

Menu op LCD display weergeven

Met behulp van een LCD display kun je een mooi menu weergeven waarbij de gebruiker via drukknoppen de juiste instellingen kan ingeven, of sensor data kan uitlezen.

Debuggen via LCD display

Ook tijdens het debuggen van software op de Arduino kan een LCD display zeer handig zijn. Je hebt niet altijd de seriële poort tot je beschikking, en dan is het toch erg handig als je cruciale data op je display kunt zetten.

LCD Display serieel aansturen (I2C)

Een groot nadeel is dat de HD44780 LCD displays parallel aangestuurd moeten worden. Dat betekend dat je veel digitale uitgangen van de Arduino kwijt bent aan alleen een LCD display. Daarnaast moet je ook nog de LED verbinden met een weerstandsdeler of potmeter om de helderheid in te stellen. Kortom allemaal veel gedoe met kabeltjes en verspilde IO poorten.

Gelukkig hebben wij een module die ervoor zorgt dat je nog maar 4 pinnen nodig hebt, waarvan slechts 2 datalijnen. Stuur het LCD display eenvoudig aan via het I2C protocol door de LCM1602 module te gebruiken. Deze kun je direct op het LCD display solderen.

Daarnaast kun je makkelijk de helderheid en contrast van het LCD display instellen met de ingebouwde potmeter. Zonder deze module zou je dat moeten doen met een paar weerstanden.

Al bij al is het zeker aan te raden om de LCM1602 te gebruiken om je LCD display aan te sturen, daar ga je geen spijt van krijgen!

LCD Display 16x2 Karakters - Groen - HD44780
43%
OFF
Op voorraad
23 stuks verkocht
€3,50 €2,00