Relais Module voor Arduino

5V en 12V Relais module

In ons assortiment hebben wij zowel de 5V als 12V relais modules opgenomen. Deze modules zijn door ons zelf ontworpen met oog op gebruiksgemak en veiligheid. Kies zelf voor 1, 2 of 4 kanalen.

De spanningsaanduiding van 5V of 12V heeft te maken met de spanning die nodig is voor de relais. Zo moet een 12V relais module worden voorzien van 12V DC spanning, maar deze kan gewoon geschakeld worden met een Arduino die op 3.3V of 5V draait.

Elektrisch geïsoleerd
Om de spanning voor de relais volledig elektrisch te isoleren is er gekozen voor aansturing via optocouplers en kan de voeding voor de relais op aparte pinnen worden aangesloten. Zelfs de massaverbinding kun je volledig geïsoleerd aansluiten als je dat wilt. Op deze manier is de Arduino volledig afgeschermd van hetgeen dat op de relais kant zit aangesloten.

Daarnaast zijn de kopersporen die naar de uitgangsconnector gaan dubbel uitgevoerd zodat ze de genoemde stroom van 10A probleemloos kunnen verwerken. Iets dat bij de goedkope Chinese varianten niet het geval is.

Hoog of Laag actief
Op de relais module zit een kleine jumper waarmee je zelf kunt kiezen of het relais hoog- of laag actief aangestuurd moet worden. Hoog actief betekend dat er een spanning van 3V of meer op de ingang moet worden aangeboden om het relais te schakelen. Bij laag actief moet dit juist 0V (of massa) zijn.

Onze relais module kan daarom op vrijwel elk systeem worden aangesloten, ook op standalone systemen zoals bijvoorbeeld een PIR sensor met uitgang.

Relais module aansluiten op Arduino

Je kunt met behulp van een Arduino, of andere microcontroller, het relais aansturen. Hiervoor sluit je 1 digitale uitgang aan en verbindt de voedingsspanning (VCC en GND) door met de module. Deze voedingsspanning dient als referentie niveau voor de ingang van het relais, en wordt niet gebruikt om de module van spanning te voorzien.

De voedingsspanning kun je op 2 aparte pinnen aansluiten, genaamd DC+ en DC-. Dat kan bijvoorbeeld een aparte voeding zijn als je de relais module volledig elektrisch los wilt staan van de Arduino, maar je kunt ook de voedingsspanning van de Arduino gebruiken.

Om het relais te schakelen kun je de digitale uitgang hoog of laag maken. Afhankelijk van de jumper instelling op de relais module zal deze dan het contact maken of verbreken.