
7 Segment Display met Common Cathode
Een 7 segment display is opgebouwd uit een aantal LEDs die een gezamenlijke kathode (common cathode) hebben. Om een segment van het display aan te sturen heb je dus een stuursignaal nodig en een massaverbinding. In totaal zijn dat 8 of 9 signalen voor de LEDs en 1 voor de ground.
Ook moet je voor elke LED een voorschakelweerstand gebruiken om de stroom door de LED te beperken. Doe je dit niet, dan kunnen één of meerdere LEDs in het segmenten display sneuvel waardoor je deze niet kunt gebruiken. Het plaatsen van 1 weerstand aan achter de kathode is niet voldoende.
Aansturen van een 7 Segment Display
Je kunt het 7 segment display direct met een Arduino aansturen, maar dat kost heel veel (kostbare) digitale uitgangen. Beter kun je een slimmere manier verzinnen door gebruik te maken van ICs die het zware werk overnemen.
CD4511 - BCD-to-7-Segment decoder
Er zijn bepaalde IC's op de markt die het aansturen van zo een 7 segment display een stuk eenvoudiger maken. Eentje daarvan is de CD4511, een zogenaamde BCD to 7 Segment decoder. Je sluit daar een 7 segment display op aan, en aan de hand van 4 inputs kun je een getal van 0 t/m 9 weergeven.
Schuifregister 74HC595
Om wat meer vrijheid te hebben in de aansturing van het 7 segment display kun je ook een schuifregister gebruiken zoals bijvoorbeeld de 74HC595. Je klokt de data serieel in en deze zal parallel aan de uitgang komen te staan. Hierbij kun je 8 signalen van het segmenten display aansluiten om elk segment individueel aan te sturen.
Met behulp van zo een schuifregister kun je dus de getallen 0 t/m 9 weergeven, maar ook bijvoorbeeld de letters A t/m F. Of andere combinaties die handig zijn voor jouw toepassing.