
Communiceren via Bluetooth met een Arduino
Het versturen van data via Bluetooth doe je in een handomdraai met één van onze handige modules. Over het algemeen is de HC-05 Bluetooth module het meest populair vanwege de lage prijs en makkelijke aansturing.
Je kunt de Bluetooth module aansluiten op de seriële poort (RX, TX) van je Arduino om data te versturen. In de software lijkt het alsof je dus gewoon naar een seriële poort schrijft en dat werkt bijzonder prettig in Arduino.
Bekijk hier ook eens onze complete handleiding om een Bluetooth verbinding op te zetten met de HC05 module en een Arduino.
Welke Bluetooth module heb je nodig?
HC-05 & HC-06 Bluetooth module
De HC-05 en HC-06 Bluetooth modules maken gebruik van het Classic Bluetooth 2.0 protocol om zo draadloos data te versturen.
Het verschil tussen de HC-05 en HC-06 zit hem in het verbinding maken met een ander device. De HC-05 is een zogenaamde Master device dat zelf verbinding kan maken met een ander Bluetooth apparaat én je kunt vanaf een ander apparaat verbinding maken met de HC-05.
De HC-06 is echter een Slave device. Dit betekend dat deze module zelf geen verbinding kan opzetten, maar je kunt wel met een master module (je telefoon bijvoorbeeld) verbinding maken met de HC-06.
Eenmaal verbonden maakt het niet uit of je de HC-05 of HC-06 gebruikt. Je kunt gewoon data versturen en ontvangen. In de praktijk initieer je met een ander apparaat (telefoon, laptop, etc) verbinding, dus je kunt gerust de HC-05 of HC-06 toepassen in je project.
HM-10 Bluetooth module
De HM-10 Bluetooth module is uitgerust met het Bluetooth 4.0 protocol en staat erom bekend verbinding te kunnen maken met Apple producten. Hoewel Bluetooth 4.0 backwards compatible is met 2.0 lijkt dat toch niet altijd soepel te werken.